Tel: +351 965 544 206 - Email: info@lisbonstory.pl

Gastronomia

Gastronomia PortugalPołożona nad Oceanem Atlantyckim Portugalia zachwyca bogactwem i różnorodnością gastronomii. Wyjście na obiad i kolację nie jest dla Portugalczyków zarezerwowane tylko na specjalne okazje. Restauracje, bary oraz tascas (niewielkie restauracje) zapełniają się każdego dnia lokalnymi klientami, którzy spędzają swoje wolne chwile na wspólnej rozmowie przy stole. Nie należy się dziwić, portugalska kuchnia jest bowiem bardzo smaczna, sycąca i różnorodna. Położenie geograficzne, jak również wielokulturowa przeszłości ukształtowały dzisiejszą kuchnię, która nadal poddaje się wielu wpływom napływającym z byłych portugalskich kolonii w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Bliskość oceanu sprawia, iż smakosze ryb i owoców morza z pewnością poczują się tutaj jak w niebie. Należy koniecznie spróbować słynnego arroz de marisco – gulaszu z owoców morza podanego z ryżem w sosie pomidorowym oraz caldeirada – typowego dania rybnego, które początkowo składało się z kawałków ryb niewykorzystanych do przyrządzania innych potraw. Obowiązkowo należy skosztować przypiekane na grillu, często na świeżym powietrzu sardinhas assadas – świeże sardynki, przy których można sie delektować podziwiając otoczenie. Te tradycyjne danie rybne podaje się w akompaniamencie schłodzonego wina białego (vinho branco) lub musującego, młodego wina zielonego (vinho verde).

Poruszając się po Portugalii należy również wstąpić do tradycyjnych tascas. Są to przytulne, niewielkie restauracje, często biznesy rodzinne, w których panuje familijna atmosfera i w których właściciel lokalu zna doskonale preferencje swoich stałych klientów. Na przystawkę dostaniemy zazwyczaj pieczywo (pão), słone masło (manteiga) oraz ser kremowy (queijo), często również oliwki (azeitonas), pasztecik (paté) lub presunto (plasterki wędzonej szynki). Pierwsze danie to tradycyjnie zupa. Do najsmaczniejszych zaliczamy caldo verde – odpowiednik polskiego kapuśniaka, którego receptura opiera się na drobno poszatkowanej kapuście, ziemniakach i jednym kawałku suszonej kiełbaski, która jak sądzą niektórzy symbolizuje portugalską oszczędność. Wartą polecenia jest również açorda á Alentejana, zupa chlebowa z dodatkiem kolendry, czosnku i jaj. Tradycyjnie na pierwsze danie podaje się danie rybne lub mięsne. Z ryb na pewno warto sprobować espadarte (miecznik), linguado (sola) oraz tamboril (żabnica).

Dania mięsne to zazwyczaj specjały oparte na wołowinie, ale należy zaznaczyć, iż bywa podawana jako dość twarda. Kurczak smakuje najlepiej upieczony na rożnie, w stylu piripiri, manierowany sosem z oliwy, czosnku i startej pikantnej papryki o identycznej nazwie. Carne de porco á Alentejana, to połączenie wieprzowiny marynowanej w winie z małymi małżami. Z środkowej Portugalii wywodzi się leitão assado, potrawa z pieczonego prosięcia, karmionego tylko mlekiem matki.

Portugalczycy kochają desery (sobremesa), których receptury wywodzą się z czasów arabskich oraz tradycji konwentualnej. Warto spróbować pudim (krem karmelowy), ciasto pomarańczowe (bolo de laranja) oraz kuszący muss czekoladowy (musse de chocolate), do którego dolewa się odrobinę wytrawnego porto lub aguardente (portugalskiej brandy).

Na koniec warto skosztować wybornych serów, zwłaszcza wyrabianego w Serra de Estrela sera owczego z dodatkiem konfitur z pigwy (marmelada). Zwieńczeniem posiłku będzie kawa bica (espresso, czyli mala, mocna i bardzo czarna), meia de leite (kawa z mlekiem) lub galão (w stylu latte). Koneserzy nie wzgardzą również kieliszkiem mocniejszej aguardente (ognistej wody) lub ginjinha (wiśniówki).

Życie Codzienne

Portugalia, jako ostatnie państwo Europy budzi się ze snu w promieniach wschodzącego słońca. Najwcześniej swój dzień rozpoczynają tutaj amatorzy joggingu, korzystający z doskonale rozwiniętej sieci ścieżek zdrowotnych. Najczęściej z większości domów w Portugalii, jako pierwsze wychodzą dzieci, które rozpoczynają zajęci lekcyjne o godzinie ósmej rano. Ponieważ w szkołach stołecznych nie ma wystarczającej liczby miejsc, bardzo popularne stały sie szkoły prywatne, które w większości nie są bardzo elitarne, ani niezwykle aczkolwiek to właśnie szkoły prywatne wiodą prym w rankingach.

Ponieważ po upadku Nowego Państwa (okres rządów Salazara), Portugalia posiadała jeden z największych wskaźników analfabetyzmu wprowadzono wiele programów dokształcających obywateli, którzy wieczorem po pracy spotykają się na zajęciach. Godziny szczytu przypadają na 8.00-9.30, bowiem większość pracowników rozpoczyna swój dzień około godziny 10.00.

Na przystankach autobusowych wszyscy stoją w kolejce. Wsiadają przednimi drzwiami a wsiadają tylnymi. Portugalczycy są bardzo kulturalni i życzliwi. Dbają o swój wygląd, zwłaszcza mężczyźni i uwielbiają godzinami rozmawiać przez telefon komórkowy. Większość przedsiębiorstw w kraju to małe i średnie przedsiębiorstwa. Młodzi, zdolni absolwenci uczelni najczęściej decydują się na karierę zawodowa poza granicami, wybierając Angolę, Mozambik i Brazylię za miejsca docelowe.

Back to Top